fbpx

Звільнення з людським обличчям

 На жаль, історії про звільнення зараз не рідкі. Бізнес в крутому піке намагається стабілізуватись, скорочуючи активи. І головне зараз ЯКИМ ЧИНОМ це робиться. Як знайти баланс бізнес-цілям та людяному відношенню? Приклад кампанії Airbnb яка через коронавірус скоротила 25% штату показує, що це можливо. Це — 1900 людей. Airbnb — це онлайн-сервіс з розміщення, пошуку та короткострокової оренди житла по всьому світі, що працює за парадигмою економіки спільної участі.

CEO компанії Брайан Чески у відкритому листі зазначив про підхід до скорочень:

«Основні принципи для нас в цьому процесі:

✔️Прив’язувати все скорочення до нашої майбутньої бізнес-стратегії та навичкам, які нам знадобляться.

✔️ Зробити все, що в наших силах, для тих, хто йде.

✔️ Дотримуватися принцип різноманітності кадрів.

✔️ Організовувати спілкування віч-на-віч з тими, хто йде.

✔️ Почекати з оголошенням рішень, поки не будуть опрацьовані всі деталі.

Я як міг намагався дотримуватися цих принципів.

Процес скорочень

Він почався з побудови більш сфокусованої бізнес-стратегії, побудованої на життєздатній моделі витрат. Ми оцінили кожну команду в цьому ключі, визначили їх форму і розмір в майбутньому. Потім провели всеосяжність оцінку кожного з команди та приймали рішення, ґрунтуючись на наявності критично важливих навичок.

В результаті ми повинні розлучитися зі співробітниками, яких любимо і цінуємо. Airbnb залишають чудові люди, і іншим компаніям дуже пощастить, якщо вони візьмуть їх на роботу.

Співробітники в США отримають 14-тижневу суму базового окладу, плюс тиждень за кожен рік роботи в компанії. Неповні періоди роботи будемо округляти до найближчого року. Наприклад, якщо хтось пропрацював в компанії 3 роки та 7 місяців, він отримає 4 додаткові тижні виплат (або ж 18-тижневу виплату в цілому). За межами США співробітники отримають як мінімум 14-тижневі виплати плюс виплати за досвід роботи.

Також ми скасовуємо поріг в один рік для тих, кого найняли протягом останнього року. Так що всі, хто йде, незалежно від терміну роботи, буде акціонером. Датою Вестінга для них усіх є 25 травня.

У США ми покриємо 12 місяців медичної страховки по COBRA. В інших країнах — оплатимо страховку до кінця 2020 року. Також ми оплатимо 4 місяці психологічної допомоги по KonTerra.

Також ми плануємо допомогти їм з пошуком роботи. Ось п’ять способів для цього:

* Ми запустимо публічний сайт, щоб допомогти тим, хто йде, знайти роботу. Такі співробітники можуть за бажанням розміщувати там профілі, резюме, приклади робіт для потенційних роботодавців.

* До кінця 2020 року значна частина команди рекрутингу стане Alumni Placement Team і буде допомагати йдуть співробітникам шукати роботу.

* Ми пропонуємо 4 місяці сервісу компанії RiseSmart, яка спеціалізується на кар’єрних переходах.

* Ми пропонуємо всім, хто залишається, за бажанням приєднуватися і допомагати йдуть колегам шукати роботу.

* Ми дозволяємо всім, хто йде, залишити свої робочі ноутбуки Apple».

Джерело: ain.ua
P.S. Photo by fauxels on Pexels

%d bloggers like this: