fbpx

Куди далі? Готуємось до виходу з карантину

Зараз поставлені на паузу багато компаній, і є час подумати куди, з ким і як йти далі. Команда і її ефективність — ось що дійсно важливо, будь ви керівник ново створеної команди або у вже довгий час працюючий команді в складі корпорації.

Складність побудови ефективної новоствореної команди полягає в тому, що в ній кожен учасник — потенційний лідер, здатний з часом як очолити компанію або окремий її підрозділ. Лідерам складно разом, однак команда, що складається з лідерів, може відрізнятися високим рівнем самосвідомості та активності кожного її учасника.

ЛІДЕРСТВО

У стартапі дуже важливо, щоб лідери вміли надихнути команду, ефективно співпрацювати та допомагати розвиватися іншим. При цьому потрібно постійно стежити за тим, щоб всі завдання вчасно і якісно закривалися, усувалася невизначеність. Для досягнення цілей відповідно до бачення стартапу всій команді потрібні завзятість і фокусування.

ЛІДЕРСТВО ЗАСНОВНИКА нової команди ТРИМАЄТЬСЯ НА вмінні:

?мотивувати команду;

?побудувати систему для співпраці один з одним;

?допомогти тим, у кого не вистачає компетенцій і навичок.

МОТИВАЦІЯ всієї команди складається з особистої мотивації кожного. Тому варто розібратися, які джерела мотивації переважають у вашій команді. Які є джерела особистої мотивації та можливі проблеми:

? Голова — інтелектуальне прагнення розв’язувати проблему ринку або потреба користувача в нових технологіях, послугах, бізнес-моделях, локалізованого ланцюжка створення вартості.

? Демотивація виникає, коли проблема стає нерозв’язною або перестає бути цікавою.

? Серце — сильне захоплення / натхнення цільовими користувачами, частиною суспільства, конкретною галуззю, країною. З’являється бажання подолати проблеми з ще більшим прагненням.

? Демотивація виникає, якщо проблема стає неактуальною або рішення є покроковим.

? Гаманець — фінансові та нефінансові (статус, звання, доступ до важливих людям) виплати по бізнесу. Рішення балансують між збереженням частки в акціонерному капіталі та залученням достатньої кількості коштів, а також сприяє зростанню бізнесу.

? Демотивація виникає, коли намічений позитивний результат виглядає малоймовірним.

?Перед тим як вступити у нову команду, необхідно визначитися, в чому полягає ваша мотивація, що ви від цього отримуєте (голова, серце або гаманець)? Розуміння цього дозволить вам легше знаходити компроміси по шляху.

Відкрито діліться думкою зі співзасновниками — важливо чітко вказувати свої мотиви, оскільки це зменшує ймовірність неточних передбачень намірів один одного.

Досягніть деякого єдиного розуміння — коли у команди є принципова незгода з тим, що вона робить, це може привести до серйозних конфліктів в майбутньому.

?Те, як працює команда, значить більше, ніж склад її учасників.

Джерело: officelife.media

Фото автора Andrea PiacquadioPexels

%d bloggers like this: